Вирощування імбиру в домашніх умовах або на дачі

Імбир - рослина з багатою історією і безліччю корисних властивостей. Вирощування імбиру є справою благородною, так як приправи та інші продукти, виготовлені з імбиру, довгий час користуються популярністю у всьому світі. Сьогодні ми постараємося, з усією правильністю і відповідальністю, описати процес вирощування даної рослини на власній ділянці або навіть на підвіконні.

Імбир - трав'яниста, багаторічна рослина, що належить до сімейства імбирних. Імбир має горизонтально розгалуженим, великим кореневищем і досить потужним стеблом, довжина якого у певних умовах може досягати півтора метрів. Також у рослини великі листки, які щільно охоплюють кожен пагін, довжина їх до 20 см. Однак, якщо імбир вирощується в квартирі, то цвітіння чекати від нього не слід, але і переживати з цього приводу не варто, так як цвітіння самого імбиру досить непоказне (зовсім інша ситуація із багатьма іншими імбирними, у яких цвітіння може бути пишним і яскравим).

Вирощування імбиру

Насправді, вирощування імбиру не є такою вже складною справою, особливо для тих людей, які багато часу проводять в роботі із землею та знають дещо про рослини. Новачкам, звичайно ж, буде трохи складніше, бо потрібно знати кислотності грунту, деякі добрива, методи посадки рослин, правила спеціального догляду. Ну, а що ж стосується імбиру, то він, як і інші рослини, любить особливі умови і прекрасно росте, якщо вони повністю дотримані.

Імбир потребує живильної, розпушування грунту, в яку, в невеликій кількості, доданий пісок. Грунт повинна складатися з дернової землі, листового перегною і вже згаданого піску, пропорції 1:2:1. Кореневище імбиру розташовується близько до поверхні ґрунту, а значить висаджувати імбиру необхідно в неглибокі кювети (на відкритій ділянці) або ж більш широку і плоску посуд (якщо імбир вирощується в домашніх умовах). Не варто забувати і про дренажі для посадки імбиру: підготовлене місце посадки (глибина не більше 20 см) насипається дрібний гравій, шар якого становить близько 1-го див. Гравій накривається шаром піску в 2 см і субстратом. Якщо імбир висаджується в горщик, то в ньому обов'язково повинні бути отвори для відведення води, прикриті черепками. Перед самою посадкою, кореневище імбиру слід кілька годин витримати в спеціально підготовленому розчині перманганату калію. Далі, кореневище висаджується в підготовлений грунт і присипається шаром землі не більше 2-х см. До появи перших пагонів, які здадуться на поверхні через 10-14 днів, грунт в місці посадки імбиру слід рясно поливати. І після появи пагонів про поливі забувати не варто, адже верхня частина рослини відрізняється рясною зеленню і в момент її розвитку, в жодному разі не можна допустити пересушування землі.

Імбир дуже потребує різних підгодівлі. Фахівці радять під час усього вегетаційного періоду (у домашніх умовах - з березня до жовтня) удобрювати його розчином коров'яку і води, 1:10, раз в 10 днів. З серпня, потрібно чергувати калійні добрива і органіку. За рахунок даних добрив відбувається швидке і правильне формування бульб імбиру. Також імбир потребує обприскуванні, інакше через кімнатного, підсушеного повітря або палючого сонця його листя можуть підсихати. Обприскування слід проводити ввечері, щоб не спровокувати опіки на листках, за рахунок розігрітих на сонці крапель води.

Сприятливо діє на ріст стебел, листя і кореневища розпушування грунту. Тому, через день після кожного поливу, на протязі всього періоду вегетації рослини, необхідно розпушувати грунт на глибину до 1 см Під кінець вересня, коли надземна частина імбиру трохи поникне, почне розвалюватися і підсихати, полив слід зробити більш рідкісним, а обприскування і зовсім припинити. Урожай можна збирати в той момент, коли листя пожовтіє і опаде.

Кореневища дістають із землі, акуратно очищають від залишків грунту, видаляють придаткові корені і декілька днів просушують на сонці. Частина коренів може відразу ж відправитися на кухню, інша ж дочекатися наступного сезону і бути висаджена знову. Зберігати посадковий матеріал варто в підвалі або льосі, температура внутрішнього середовища яких тримається в діапазоні 2-4 градусів Цельсія. Також зберігати корінь імбиру можна в холодильнику, на полиці з овочами, попередньо уклавши його в пакет з паперу.

Властивості імбиру

З давнього часу людству відомо, що для збереження краси, молодості і здоров'я, а також для зміцнення імунної системи і покращення самопочуття, людина повинна вживати різноманітні продукти, які цьому сприяють, а саме - вітаміни і мікроелементи. Корінь імбиру досить корисний для людського організму і відповідає багатьом вимогам, описаним вище. В імбирі містяться вітаміни C, F, B1 і B2, солі фосфору, магнію, заліза, кальцію, а також натрій, калій і цинк. Крім того, в імбирі міститься цілий набір амінокислот - треонін, триптофан, метіонін, лейзін, валін, феніланіну та інші.

Люди з давнього часу знають імбир, як чудову приправу і лікарська рослина, з його допомогою можна не тільки скрасити смак багатьох страв, але і:

  • зняти біль при артриті;
  • використовувати, як засіб спазмолітичну і вітрогінний;
  • поліпшити травлення;
  • вивести токсини і шлаки з організму;
  • зняти симптоми нудоти;
  • знизити спазми жіночих болю;
  • підвищити імунітет і зміцнити організм;
  • стимулювати нормальну роботу шлунково-кишкового тракту тощо.

Використання та приготування імбиру

Найкращим чином використовувати свіжий імбир, так як він зберігає більше активних речовин і аромату. Перед вживанням, свіжий корінь імбиру очищають від шкірки, на ньому не повинно бути цвілі або будь-яких плям. Зберігати такий імбир можна в холодильнику або в морозильній камері, де він може залишатися в придатному вигляді до півроку.

У приготуванні страв найважливішим є, на якій саме стадії додано імбир, від цього безпосередньо залежать аромат і смакові якості. Якщо додати імбир в самому початку готування, то ефект буде слабкіше, в кінці, перед подачею - найбільш сильний ефект. З використанням імбиру можна приготувати рис, солодкі страви, смачний лимонад. Імбир у вигляді порошку надасть неперевершений смак і запах гарячих страв - вусі, супу з баранини, курячому та м'ясного бульйону. Також імбир в порошку широко використовується в приготуванні страв з м'яса - яловичини, свинини, молодої телятини, баранини, гусака, індички і курки. Незрівнянним компонентом вважається імбир і в кондитерській справі, де використовується для випічки, цукеркових начинок, виготовлення сиропів і варення.

Насправді, імбир не є алергенним продуктом, так як не містить оксалатів і пуринів, а значить, вирощування імбиру в домашніх умовах і вживання кореня імбиру в їжу цілком безпечно.

Prev Next
Утеплення підлоги в гаражі на дачі

10.09.2014

Утеплення підлоги в гаражі на дачі

Утеплення підлоги в гаражі багато вважають необязательном процесом, але ж саме через пів всередину гаража надходить величезна кількість холоду взимку і про...

Підготовка до зими на дачі: корисні поради

08.09.2014

Підготовка до зими на дачі: корисні поради

Про зиму говорити ніколи не пізно, адже даний період переноситься дачею досить складно. Тому, з наближенням холодної пори року, ми починаємо...

Як облаштувати робоче місце в гаражі

06.09.2014

Як облаштувати робоче місце в гаражі

У кожного дачника достатньо турбот, і в осінній час їх не менше. Але тут виникає додаткова складність - холодна і сира погода. ...

Як використовувати сипучі матеріали на дачі

03.09.2014

Як використовувати сипучі матеріали на дачі

Дачні роботи змушують нас замислюватися про відповідних будівельних матеріалах, і краще це зробити заздалегідь, ніж під час строкової будівництва або оформлений...

Виставка "Зелений тиждень", осінь 2014, Волгоград

02.09.2014

Виставка "Зелений тиждень", осінь 2014, Волгоград

Волгоградський Виставковий Центр «Регіон» запрошує Вас прийняти участь у XVIII спеціалізованій виставці ландшафтного дизайну, садово-п...

Правильні умови зберігання овочів і фруктів

30.08.2014

Правильні умови зберігання овочів та фруктів

Умови зберігання овочів і фруктів в дачних сховищах дуже суворі, і тому дотримувати їх потрібно по максимуму. Відноситься це до самих приміщень, ...

Прогулянки по саду наших читачів: сад Любові Теплової

29.08.2014

Прогулянки по саду наших читачів: сад Любові Теплової

Як і обіцяли, DachaDecor.com.ua представляє Вашій увазі сад одного з наших постійних відвідувачок сайту, яка любить красу і природу, стежить ...

Відсипання ділянки перед озелененням

28.08.2014

Відсипка ділянки перед озелененням

Питання: "Підкажіть, будь ласка, що зробити з ділянкою перед початком озеленення. Зараз була зроблена вирубка лісу, торфовище, місцевість &n...

Де зберігати овочі і фрукти на дачі

26.08.2014

Де зберігати овочі і фрукти на дачі

З самого початку літа ми збираємо урожай з саду та городу на власній дачі. Багато плоди вживаються відразу, в сирому вигляді, деякі консервуються...

Професійні садівники і красноярські дачники, охочі «похвалитися» урожаєм, зберуться на ярма...

25.08.2014

Професійні садівники і красноярські дачники, охочі «похвалитися» урожаєм, зберуться на ярмарку «Осінь на дачі»

З 18 по 21 вересня в Красноярську в МВДЦ «Сибір» пройде виставка-ярмарок «Осінь на дачі». Проект, присвячений закриттю дачно...

Що можна зробити зі старих речей на дачі

23.08.2014

Що можна зробити зі старих речей на дачі

Що можна зробити зі старих речей на дачі? На цю тему ми спілкувалися неодноразово і надавали нашим читачам безліч цікавих ідей, за що і...

Як використовувати габіони на дачі

21.08.2014

Як використовувати габіони на дачі

Використання габіонів стає все більш популярним в різних сферах. І тому ми вирішили сьогодні більш детально ознайомити вас з подібними конструкц...

Вибираємо водостічну систему для дачного будинку

20.08.2014

Вибираємо водостічну систему для дачного будинку

Облаштування дачного будинку включає в себе безліч робіт по підвищенню зовнішньої естетики будівлі, а також обладнання його необхідними системами. Однією...

Азаріна: сорти рослин і вирощування

20.08.2014

Азаріна: сорти рослин і вирощування

Про Азарине чи інакше Маурандии (ASARINA - MAURANDIA), рослині з сімейства Норчиковых, серед садівників відомо мало, а деякі про неї й не чули ...

Бріонія: вирощування і догляд

20.08.2014

Бріонія: вирощування і догляд

Бріонія (BRYONIA) відома також під назвою Переступень. Належить вона до сімейства Гарбузових. Це трав'яниста багаторічна рослина з дуже товстим...

Гіностемма: посадка й догляд, застосування

19.08.2014

Гіностемма: посадка й догляд, застосування

Гіностемма (Gynostemma) - багаторічна ліана, що відноситься до сімейства Гарбузових. Налічується понад 30 видів, найвідомішим з яких є...